Vitiligotedavisi bulundu 2023, vitiligo hastalığı ile savaşan kişiler ve yakınları tarafından sıkça aratılan bir konudur. Cilde, saça, kirpiğe ve hatta tırnaklara bile renk veren vücuttaki belirli hücrelerdir. Bu hücreler işlevini tam olarak yerine getiremeyecek bir durumda ise ciltte renk değişimleri gözlenebilir. Vitiligo da ciltteki bu renk değişimine verilen isimdir.
Hastalık acı verici, tehdit edici ya da bulaşıcı düzeyde bir hastalık olmasa da kişinin vücudunda rastlanan bu değişim kişinin psikolojisini ya da sosyal hayatını etkileyebilir. Vitiligonun cilde verdiği hasarı en aza indirmek ve hatta bu durumdan kurtulmak için tedaviye ilk aşamadan son aşamaya kadar dikkat edilmelidir.
Vitiligo Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Cildin belirli noktalarında pigment eksikliğinden kaynaklanan bir hastalık türü olan vitiligonun tedavisi günümüzün gelişen şartları ile birlikte bulunmuştur. Vitiligo tedavilerini sıralamak gerekirse;
- Cilt renginin kaybedildiği bölgelere doktor tavsiyesi ile uygulanan kremler,
- Ağız yoluyla alınan birtakım ilaçlar,
- Son olarak ise ışık tedavisi vitiligo hastalığının tedavisi için kullanılmaktadır.
Sıkça Sorulan Sorular
Vitiligo nedir?
Vitiligo, cildin pigmentlerini üreten melanosit hücrelerindeki kayıp veya hasar nedeniyle ciltte beyaz lekelerin oluştuğu bir cilt hastalığıdır.
Vitiligo nasıl tedavi edilir?
Vitiligo tedavisi kişinin hastalık belirtileri ve genel sağlık durumuna göre değişir. Günümüzde kullanılan tedavi yöntemleri arasında ilaç tedavisi, cilt nakli, lazer tedavisi ve fototerapi bulunmaktadır.
Vitiligoya neden olan faktörler nelerdir?
Vitiligo’nun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak uzmanlar genetik faktörler, otoimmün hastalıklar, stres, cildin maruz kaldığı travma ve kimyasal maddelerin neden olabileceğini belirtmektedir.
Vitiligo tedavisi ne kadar sürer?
Vitiligo tedavisi kişiden kişiye farklılık gösterir ve tedavinin süresi değişkenlik gösterir. Tedavinin etkili olması için sabır ve düzenli tedavi şarttır.
Vitiligo hastalığı kalıtsal mıdır?
Vitiligo kalıtsal bir hastalık değildir ancak bazı durumlarda aile bireylerinde görülebilir. Ayrıca, genetik yatkınlık hastalığın ortaya çıkmasında etkili olabilir.