Allah Kimlere Evlat Vermez?

İslam’da, Allah’ın evlat edinmeyi yasakladığına dair birçok ayet ve hadis bulunmaktadır. Bu ayetler ve hadisler, evlat edinmenin, anne ve baba ile çocuk arasındaki doğal bağı kopardığı ve miras gibi hukuki konularda karışıklıklara yol açtığı gerekçesiyle yasaklanmıştır.

Kur’an-ı Kerim’de Evlat Edinme Yasağı

Kur’an-ı Kerim’de evlat edinme yasağı, Nisa Suresi’nin 3-4. ayetlerinde şöyle açıklanmıştır:

“Allah’ın, kendisiyle çocuk edinmeyi size yasaklaması, sizin sadece Allah’a ibadet etmeniz ve O’na sakınarak kulluk etmeniz içindir. Eğer Allah’a dönecek olursanız, sizden evlat edindiklerinizin doğdukları babalarının isimleriyle anılmaları en doğru olanıdır. Allah, sizin ne niyet ettiğinizi bilir. Allah, hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.”

Bu ayetlerde, Allah’ın evlat edinmeyi yasaklamasının amacının, insanların sadece Allah’a ibadet etmeleri ve O’na sakınarak kulluk etmeleri olduğu belirtilmiştir. Evlat edinmenin, anne ve baba ile çocuk arasındaki doğal bağı kopardığı ve miras gibi hukuki konularda karışıklıklara yol açtığı da bu ayetlerde vurgulanmıştır.

Hadislerde Evlat Edinme Yasağı

Peygamber Efendimiz (s.a.v.), evlat edinmeyi yasaklayan birçok hadis de rivayet etmiştir. Bu hadislerden bazıları şunlardır:

  • “Kim bir kimseyi evlat edinirse, o kimse ona cehennemde arkadaş olur.” (Tirmizî, Ebu Davud)
  • “Kim bir çocuğu evlat edinirse, onun üzerine düşen nafaka ve bakmakla yükümlü olduğu halde ona “oğlum” demezse, kıyamet günü Allah ona şöyle der: ‘Ben de senin baban değilim, sen de benim oğlum değilsin.'” (İbn Mâce)
  • “Kim bir kimseyi evlat edinirse, o kimse onun babası değildir. Babası, onu doğuran kimsedir.” (Buhârî, Müslim)

Evlat Edinmeyi Yasaklayan Diğer Sebep

Evlat edinme yasağının bir başka sebebi de, İslam’da nesebin önemine verilen değerdir. İslam’da, nesebin babadan geçtiğine inanılır. Bu nedenle, evlat edinilen çocuk, evlat edinen kişinin nesebine dahil olmaz ve evlat edinen kişinin mirasçılarından biri olmaz.

Evlat Edinmenin İzin Verildiği Durumlar

İslam hukukunda, bazı durumlarda evlat edinmeye izin verilmektedir. Bu durumlar şunlardır:

  • Bir kimsenin eşinden olan çocuğu öldüğünde, eşinin ölen çocuğunun kardeşini evlat edinmesi.
  • Bir kimse, eşinin ölen çocuğunun bakımını üstlenmek ve ona bakmak için onu evlat edinmesi.
  • Bir kimse, eşinin ölen çocuğunun malını korumak için onu evlat edinmesi.

Bu durumlarda, evlat edinilen çocuk, evlat edinen kişinin nesebine dahil olmaz ve evlat edinen kişinin mirasçılarından biri olmaz.

Sonuç

İslam’da, evlat edinme yasağı, Allah’ın, anne ve baba ile çocuk arasındaki doğal bağı koruması ve miras gibi hukuki konularda karışıklıklara yol açmaması amacıyla konulmuştur. Ancak, bazı durumlarda evlat edinmeye izin verilmektedir.

İlgili Yazılar

Hay Day Facebook bağlanmıyor 2023Evlenmek için kredi çekmek caiz miCrohn hastaları YorumlarıGeneral Mobile telefon açılmıyor şarj olmuyorWindows 10 eksik dosyaları tamamlamaRed Pass Müzik indirMonster Notebook ses kalitesiErkeklerde kelebek dövmesi AnlamıCasper hava durumu Çalışmıyor2024 Patlayacak hisseler