Bien Yapı (Bieny) Seramik Devinden Açıklamalar!

”Biz sadece hisselerimizi değil, hislerimizi paylaşıyoruz”

Türkiye ve dünyada yapı sektörünün önemli oyuncuları arasında yer alan Bien, tasarımdaki öncü kimliğiyle de dikkat çekmektedir. Ürün yelpazesinde ıslak mekanlara yönelik ürünler, seramik sağlık gereçleri, armatürler, gömme rezervuar, banyo mobilyası ve banyo aksesuarları yer alan Bien, üretimini Bilecik ve Bozüyük’teki fabrikalarında yapmaktadır. Yeni yatırımlarla 1 milyon adet/yıl seramik sağlık gereçleri üretim kapasitesi, armatür üretim tesisi ve tamamlayıcı ürünler üretim tesislerini faaliyete geçiren Bien, yılda 51 milyon m2’nin üzerinde üretim kapasitesine sahiptir. Bien, yurt içinde 100’ü aşkın yetkili satıcısı, 3.500’ü aşkın satış noktasında tüketicilerle buluşmaktadır. 6 kıtada 95’i aşkın ülkeye ihracat yapan Bien tüm üretimini TS EN 14411 ve TSE YILDIZ/ÇİFT YILDIZ belgelendirmesi ile Türk standartlarına uygun olarak üretmektedir. Entegre Yönetim Sistemi’ni kurarak ISO 9001:2015, ISO 14001:2015, ISO 45001 ve ISO 27001:2013 sertifikalarını alan Bien, aynı zamanda gümrük işlemlerinin kolaylaştırılması yönetmeliği kapsamında ‘Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü” (Authorised Economic Operator) sertifikasını almaya da hak kazanmıştır.

Halka Açıklık Oranı %20++

Personel Sayısı 30.06.2023 tarihi itibarıyla Bien Yapı’nın personel sayısı 2.504’dür.

Şirket’in, %100 bağlı ortaklığı olan Bien Trading Dış Ticaret A.Ş. teknik granit, duvar karosu, seramik, yer karosu ve fayans malzemelerini ihraç kayıtlı olarak yurtdışına satışını yapmaktadır.

Şirket’in, %100 iştiraki olan Bien Banyo Ürünleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi vitrifiye,
armatür, gömme rezervuar üretimi gerçekleştirmektedir.

Şirket seramik sektöründe faaliyet göstermektedir. Seramik sanayi; seramik yer ve duvar karoları, banyolarda ve mutfaklarda kullanılan lavabolar, klozetler, rezervuarlar gibi inşaat sektörünün girdisi olan malzemeleri, sofra ve mutfak eşyaları gibi günlük hayatımızda kullanılan eşyalardan oluşmaktadır.

Şirket’in üretimini gerçekleştirdiği seramik kaplama malzemeleri arasında yer karosu, duvar karosu, dekor karosu, teknik porselen ve bordür yer almaktadır. Seramik kaplama malzemeleri, yer ve duvar karoları olarak kullanıldığı alana göre ayrılmakta olup duvar karoları fayans olarak adlandırılmakta ve genellikle iç mekânlarda kullanılmaktadır. Buna karşılık yer karoları, hem iç hem de dış mekânlarda tercih edilebilmektedir.

Seramik sağlık gereçleri ise kil, kaolen, silis ve feldspat grubu ham maddelerden hazırlanan çamurla şekillendirilmiş, yüksek sıcaklıkta pişirilerek vitrifiye edilen kişisel ve toplu kullanıma uygun hijyenik banyo gereçleridirler. Bu gereçler lavabo, klozet, musluk taşı, duş teknesi vb. ürünlerden oluşmaktadır.

Seramik sağlık gereçlerinde birçok tamamlayıcı aksesuarlar gerekmekte olup, bunlar rezervuar iç takımları, klozet kapakları, spiral boru ve hortumlar,
vana musluk gibi armatürler, tuvalet kağıdı makarası vb. ürünlerden oluşmaktadır.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği verilerine göre Türkiye, 2022 yılı itibarıyla seramik kaplama malzemelerinde yıllık yaklaşık 500 milyon m2 üretim kapasitesine sahip olup, bu üretim kapasitesi ile Avrupa’nın 3. dünyanın 8. büyük üreticisidir. Bien Yapı’nın Türkiye’de sahip olduğu üretim kapasitesi açısından sektördeki payı %10,2’dir. Sektör, yüksek istihdam sağlayan sektörler arasında olup, 35.000 doğrudan ve yaklaşık 200.000 de dolaylı istihdam sağlamaktadır. Ülke geneline yaygın yapısı ve Anadolu illerinde sağladığı istihdam ile bölgesel gelişmişliğe ve metropollere nüfus yığılması sorununun çözümüne destek olmaktadır.

YATIRIMLAR

Bien Yapı, faaliyete başladığı tarihten bu tarafa, sektördeki değişen teknoloji ve trendleri takip
ederek, tesislerinde en son teknolojiyi kullanmayı ilke edinmiş, ürün portföyünü genişletmeye odaklanmıştır.

Halihazırda, Aydın ili Çine İlçesinde yapımına başlanan, 102 milyon m2/yıl ilave üretim
kapasite sağlayacak ve bugünkü şartlarda Türkiye’nin tek çatı altındaki en büyük seramik fabrikası yatırımının tamamlanmasıyla birlikte, 153 milyon m2/yıl toplam üretim kapasitesine
ulaşmayı hedeflemektedir.

Çine tesisi yatırımının, 3 etapta devreye alınması planlanmaktadır. Tesiste kullanılacak son teknoloji üretim hatlarıyla birlikte, önemli enerji verimliliği sağlanarak, fiyat ve karlılık avantajı sağlamayı hedeflemekteyiz. Tesisin Aydın’da yer alan hammadde kaynaklarına ve İzmir limanlarına yakın olması operasyonel süreçlerini hem kısaltmakta hem de maliyet avantajı sağlamaktadır.

Bien aynı zamanda mevcut tesislerinde de bazı bölümlerinde de yeni teknoloji ve verimlilik
esaslı yatırımlarına devam etmektedir.

Bien Yapı, 2023 yılının ilk yarısında toplam 145,6 milyon TL yatırım harcaması gerçekleştirmiştir.
Bu harcamanın 71,7 milyon TL’si Çine tesisi yatırımına yönelik olarak yapılmış, kalan 73,9 milyon TL mevcut tesislerin bazı bölümlerinin tevsi yatırımları için kullanmıştır.

SATIŞLAR

2023 yılının ilk yarısı konsolide net satış gelirleri 2022 yılının aynı dönemine kıyasla %43,64 artarak 3.313,6 milyon TL gerçekleşmiştir. 2023 yılı ilk 6 aylık döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre, seramik ürünleri satışları %46 artış göstererek 2.845,5 milyon TL, armatür-batarya satışları, %62,1 artış göstererek 101,1 milyon TL, seramik sağlık gereçleri satışları %56,2 artış göstererek 175,4 milyon TL, diğer ürünlerin satışları ise %3,8 artış göstererek 191,4 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Seramik ürünlerinin toplam satışlar içerisindeki payı %85,9 olarak gerçekleşmiştir.

2023 yılının ilk yarısında ihracat gelirleri 474,2 milyon TL olarak gerçekleşmiş ve bir önceki yıla göre %26,2 oranında azalış kaydetmiştir. Toplam satışların içerisinde ihracatın payı %14,3 olarak gerçekleşmiştir. Yurt dışında çalışılan en yüksek hacimli pazarlar ise Almanya, Belçika, İngiltere, İsrail, İtalya ve Romanya olmuştur.

SON GELİŞMELER..

Türkiye’nin geleceğine 5 milyar lira yeni yatırım
Türkiye’nin en büyük seramik üreticilerinden Bien, lükse odaklanmak ve ihracatını artırmak için Aydın’da üretim kapasitesini iki katına çıkaran bir yatırıma imza attı. 5 milyar liralık yatırım ilave 4 bin istihdam sağlayacak.

Üretimin yarısı bizden
Bien Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ercan yeni yatırımlarını ve hedeflerini anlattı. Aydın Çine bölgesinde Bien’in yeni yatırımına başladıklarını söyleyen Ercan, şunları söyledi: “Yaklaşık 4-5 milyar liralık bir yatırım yapacağız. Önümüzdeki 12 ay içerisinde ilk fazını devreye alacağız, 5 fazda tamamlanacak. İlk fazda yaklaşık 15-20 milyon metrekarelik kapasitemiz olacak. Tamamlandığında tesisin yıllık üretim kapasitesinin 100 milyon metrekarenin üzerinde olmasını hedefliyoruz. Tüm fazlar devreye alındığında mevcut kapasiteyle birlikte yaklaşık 160 milyon metrekarelik üretim hacmine ulaşacağız. Türkiye’nin üretiminin neredeyse yarısını karşılayacağız. Bu tesisteki üretimimizde pazarda olmayan daha lüks ürünlere odaklanacağız.”

Yeni tesisle birlikte yaklaşık 4 bin yeni istihdam sağlayacaklarını anlatan Ercan, “Bu tesiste üretilecek teknik granit ürünlerin yüzde 40’ının ihracatını planlıyoruz” dedi. Türkiye’nin ihracatında yüzde 20’ye yakın paya sahip olduklarını anlatan Ercan, şu bilgileri verdi: “Türkiye’nin ihracatı son bir yılda düşmüştü ancak son 2 aydır hızla artmaya başladı. Sebebi hem kur hem enerji politikası. Sektörün ihracat değeri metrekarede 4.5 dolarlarda, bizim 5.5-6 dolar seviyesinde. Yurtdışında 4 ayrı operasyon merkezimiz var. Almanya, İtalya, İngiltere ve ABD’de kendi depolarımızda kendi operasyonlarımızı yapıyoruz. Ağırlıklı Avrupa’ya ihracat yapıyoruz. ABD bu yıl çok gelişen bir pazar. Geçmişte rekabet edemiyorduk. Kur politikasıyla rekabette önümüz açıldı.”

Seramik Kaplama malzemeleri üretimi maliyet giderleri arasında en önemli etkiye sahip kalemlerin başında doğal gaz ve elektrik gelmektedir. 2022 yılında BOTAŞ tarafından, tesislerimizde kullandığımız doğalgaz fiyatlarına toplamda ~%234 zam uygulanırken, elektrik fiyatlarına %290 oranında zam yapılmıştı. Artan elektrik ve doğalgaz fiyatlarının artışının
devam etmesi, Şirket’in maliyetlerini önemli ölçüde arttırmıştı.

Ali ERCAN yaptığı son açıklamada:
Güneşe yatırım
Enerjinin üretiminin artık doğalgazdan güneşe, rüzgar enerjisine kaydığını ifade eden Ercan, “Biz de güneşle ilgili çalışıyoruz. Henüz çalışma aşamasındayız. Örneğin Qua sürdürülebilirlikte dünyanın en yüksek notlarından birini aldı. Bunu grubun tamamında birleştirmek için uğraşıyoruz” dedi.

İstanbul Sanayi Odası’nın 2022 yılı kapsamında “İSO Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması” na göre üretimden satışlar kriterine göre Şirketimiz, en büyük 500 sanayi kuruluşu içinde 242. olarak yerini aldı.

Ayrıca aynı araştırmada Şirketimiz;

Net Satışlar Sıralamasında 245.
İhracat Sıralamasında 314.
Çalışan Sayısı Sıralamasında 464.
olmuştur.

TEKNİK GÖRÜNÜM.

Daha önce 47 TL de 68 TL hedef ile çizdiğimiz #BIENY hızlı bir şekilde 75,60 seviyesine kadar yükselerek %60 lık bir prim üretti. 75,60 dan başlayan düzeltme hareketi ise 59,35 e kadar devam etti.

Son görüntüde seanslık periyotta mükemmel bir bayrak formasyon görüntüsü mevcut. (Henüz kırılım gerçekleşmemiş)

Günlük grafikte ise 50 EMA destek olarak çalışmış ve hem 50 EMA hem de trend desteğinden tepki almş. Güzel bir yükselen trend başlatmış görüntüsü mevcut. 67 ve 70 seviyeleri sonrasında sırasıyla fibo seviyleri olan 81.28-94,83-116,76-152,24-209,64 seviyeleri destek olarak ise 62 ve 59 seviyeleri takip edilebilir. YTD

Buderus kombi su basıncı düşürmeiPhone ahizeden ses gelmiyor kulaklıkKomisyonla kredi dolandırıcılığıBankadan yüklü kredi çekip ÖdememekSamsung şarj ışığı2244 saat anlamı 2022Güvenilir anket siteleriMi Band 5 bildirim gelmiyorClio 4 Lastik Basınç SensörüŞasi Taşma ne demek