Diş çekim boşluğu kapanmıyor? Çekilmiş dişinizin ne zaman iyileşeceğini merak ediyorsanız, iyi bakarsanız en fazla iki veya üç gün içinde eski haline döner. Dişiniz çürümüşse ve çekilmesi gerekiyorsa mutlaka uzman desteği almanızda fayda var. Bu sayede ağız sağlığınız korunmuş olur. Diş çekimi sonrası yara bir süre açık kalacağından dikkatli olunmalıdır. Yaranın tamamen iyileşmesi 15 gün kadar sürebilir.
Yirmi yaş dişlerinizi çektirdiyseniz, belirtilen süre daha uzun olacaktır. Bu süreçte çok sıcak veya soğuk yiyeceklerden uzak durmak faydalı olabilir. Ağzınıza dikkat etmeniz ve doktorunuzun talimatlarına uymanız önemlidir. Doktorun talimatlarına uymanız durumunda çok kısa bir süre içinde boşluklar dolacaktır.
Diş Çekimi Sonrası Bakım Nasıl Olmalıdır?
Diş çekim boşluğu kapanmıyor? Sorusu kadar bakım sorusu da oldukça fazla gündeme geliyor. Diş çekimi sonrası bakım şu şekilde sıralanabilir;
- Diş çekimi sonrası en az 1 gün sigara ve alkol kullanılmamalıdır.
Kanamayı azaltmak için pamuklu pedleri 20 dakika boyunca kullanın,
Özellikle aşırı sıcak ve soğuk yiyeceklerden uzak durun.
Diş Çekimi İyileştirme Zaman Çizelgesi
Çeşitli nedenlerle diş çekimi gerekebilir. Tipik olarak, yirmi yaş dişlerini çıkarmak için diş çekimi yapılır. Çoğu insanın yirmi yaş dişleri için ağızlarında yeterli yer yoktur, bu nedenle dişlerin kaymasını, ağrıyı ve diğer sorunları önlemek için onları çekmeleri önerilir.
Travmatik bir yaralanma nedeniyle ciddi şekilde hasar görmüşlerse veya ilerlemiş diş çürüğü veya periodontal hastalık durumlarında dişlerin çekilmesi gerekebilir.
Ağzınız ekstraksiyondan iyileştiği için bazı yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu yan etkiler sadece geçicidir. Onlar içerir:
- Şişme
- hafif ağrı
- Kanama
- hassasiyet
- Ağrı
Özel sebebiniz ne olursa olsun, bir dişiniz çekildiyse ne bekleyeceğinizi ve çekimden sonra iyileşmenin ne kadar süreceğini merak ediyor olabilirsiniz. Ameliyat sonrası bakım sırasında akılda tutulması gereken birkaç şey:
İlk 24 Saat
Dişiniz çekildikten sonraki ilk 24 saat içinde birçok şey olacaktır. Kan pıhtıları oluşmaya başlayacak ve ağzınızdaki dikişler dokunun iyileşmesine yardımcı olacaktır.
İyileşme sürecinizin ilk 24 saatinde muhtemelen hafif bir ağrı ve kanama yaşayacaksınız. Tipik olarak, bu süreçte size yardımcı olması için bir ağrı kesici reçetesi verilir.
Genellikle, ameliyattan sonraki bir gün içinde araba kullanmak ve bir ofis işinde çalışmak gibi yorucu olmayan faaliyetlere geri dönebilirsiniz. Bununla birlikte, atletik faaliyetler sınırlı olabilir ve aktif pozisyonlardaki işçilerin fazladan izin alması gerekebilir.
Şişlik ayrıca ameliyattan yaklaşık 24 saat sonra zirve yapma eğilimindedir. Bu, yüze dışarıdan uygulanan buz paketleri ile tedavi edilebilir ve oldukça hızlı bir şekilde geçmelidir. Ağrı ve kanama 2-3 gün devam ederse ve devam ederse, işleminizde herhangi bir komplikasyon olmadığından emin olmak için diş hekiminize başvurun.
1-2 Gün Sonrası Ekstraksiyon
Diş çekiminin ardından ilk iki gün en fazla özeni gerektirir, çünkü bu, ağzınızın iyileşmesinin çoğunu yaptığı zamandır. Çekim bölgesinde düşük düzeyde kanama ve biraz ağrı olması tamamen normaldir. Bu iki gün, ekstraksiyon kurtarma işleminiz için çok önemli olduğundan, şunları öneriyoruz:
- Bol bol dinlenmek: Ekstraksiyondan sonra en az ilk 24 saat dinlenmeyi bekleyin.
- Gazlı bezi değiştirin: Kanın pıhtılaşmasını sağlamak için ilk gazlı bezi birkaç saat içinde bıraktığınızdan emin olun. Bundan sonra, gazlı bezinizi gerektiği kadar sık değiştirebilirsiniz.
- Ağrı kesici ilaç alın: Doktorunuz, tıbbi geçmişinize bağlı olarak daha büyük çekimler (azı dişleri veya yirmi yaş dişleri gibi) için size daha güçlü ağrı kesici ilaçlar reçete edebilir. Ancak bazı durumlarda, reçetesiz satılan ağrı kesiciler herhangi bir rahatsızlığa yardımcı olmak için yeterlidir.
- Sigara içmekten veya pipetle içmekten kaçının: Bir sigarayı üflemek veya pipetle içmek için gereken emme, ağızda kan pıhtısı ile komplikasyonlara neden olabilecek basınç oluşturur. İyileşme sürecinizin ilk birkaç gününde her ikisinden de kaçınmak çok önemlidir.
- Başınızı yükseltin: Uyurken veya dinlenirken, başınızı dik tutmak için ilave yastıklar kullanın ve iyileşme süresini uzatabilecek ağızda kan birikmesini önleyin.
Ekstraksiyondan 3 Gün Sonra
Yaklaşık 3 gün sonra boş diş yuvası büyük oranda iyileşmiş olacaktır. Artık kanama olmamalı ve bu noktada şişlik minimum düzeyde olmalıdır. Hala biraz hassasiyet veya acı hissedebilirsiniz, ancak artık ağrı veya rahatsızlık hissetmemelisiniz. İyileşme sürecinin bu aşamasında, aşağıdakileri içeren ek hijyen prosedürleri gerektiren pıhtıyı yerinde tutmak önemlidir:
- Tuzlu durulamalar: Ağzınızı tuzlu su çözeltisi veya tuzlu ılık su ile hafifçe çalkalayın. Bu, bakterilerin bölgede büyümesini ve enfeksiyonun oluşmasını önlemeye yardımcı olacaktır.
- Fırça ve diş ipi: Dişlerinizi her zamanki gibi fırçalamaya ve diş ipi kullanmaya başlayabilirsiniz, ancak çekim bölgesinden kaçındığınızdan emin olun. Tuzlu durulama veya tuzlu su, çıkarma alanını temizlemeye özen gösterecektir.
- Yumuşak yiyecekler yemek: Yiyeceklerin yuvada sıkışmasını önlemek için iyileşme süreci boyunca yumuşak yiyecekler yemeyi planlamalısınız. Popüler yemek seçenekleri arasında çorbalar, yoğurt veya elma püresi bulunur.
1 Hafta Sonrası Ekstraksiyon
Yaklaşık 7-10 gün sonra pıhtı tamamen oluşmalı ve yerinde olmalıdır. Dikişleriniz varsa, çözülmeyen dikişler alınır. Dikişleri eritiyorlarsa, kendi kendine kaybolacaklar. İyileşme sürecinin bu aşamasında ağrı veya kanama meydana gelirse, takip randevusu için gelmeniz gerekip gerekmediğini öğrenmek için diş hekiminizle iletişime geçin.
Ekstraksiyondan 2 Hafta Sonra
Yaklaşık 14 gün sonra yuvalar neredeyse tamamen iyileşmiş olacaktır. Bununla birlikte, doku, çekim bölgesinde oldukça vasküler ve hassastır. Bu dokuyu çok fazla fırçalamayın ve ekstraksiyon bölgesinin yakınında çok fazla yiyecek çiğnemekten kaçının. Soketiniz neredeyse iyileşmiş olsa da, enfeksiyon kapma veya yeni diş eti dokusu tabakasını yırtma olasılığı hala vardır.
Ekstraksiyondan 3+ Hafta Sonra
3-4 hafta sonra iyileşme süreci esasen tamamlanır. Çekim yerinde hala biraz hassasiyet hissedebilirsiniz, ancak bu önemli bir ağrıya veya kanamaya neden olmamalıdır.
Bu noktada, boş yuvanızda yiyecek veya pislik birikmesine izin vermemeye dikkat etmelisiniz, bu nedenle düzgün bir şekilde fırçalamalı ve diş ipi kullanmalı ve talimat verildiyse kalıntıları gidermek için yuvayı sulamalısınız.
Ne Bekleyeceğinizi Bilin ve Size Verilen Tüm Talimatları Takip Edin
Yukarıdaki zaman çizelgesi sadece bir genel bakıştır. Ağız sağlığınıza bağlı olarak, iyileşmenizin özellikleri farklılık gösterebilir.
Yıllar önce dişim çekildi diğer dişlerim kaydı oraya bi sorun olmadı ama biraz dis etim açık oraya yemek yerken sert bisey degince cok aciyor