Osmanlıda Gebelik Nasıl Anlasilirdi?
1. Buğday ve Arpa Testi
En erken olmasa da en eski ev gebelik testlerinden biri Eski Mısır’dan geldi. MÖ 1350’de kadınlara birkaç gün boyunca buğday ve arpa tohumlarına idrar yapmaları tavsiye edildi; buğday filizlenirse kızı, arpa filizlenirse erkek çocuğu olur. İkisi de filizlenmediyse, hamile değildir. Bu testle ilgili en ilginç şey, gerçekten işe yaramasıydı: 1963’te bir laboratuvar, buğday ve arpa testini denedi ve zamanın yüzde 70’inde hamilelerin idrarının tohumların filizlenmesine neden olduğunu, hamilelerin idrarının ise tohumların filizlenmesine neden olduğunu buldu. hamile olmayan insanlar.
2. Soğan Testi
Eski Mısırlılar buğday ve arpa testiyle ilgili bir şeyler üzerindeyken, onlar ve Antik Yunanlılar bulanık bir anatomi anlayışına sahip görünüyorlar. Hem Mısırlı tıbbi papirüs hem de tıbbın babası olarak övülen Hipokrat, hamile olabileceğinden şüphelenen bir kişinin vajinasına gece boyunca bir soğan veya başka bir güçlü kokulu soğanlı sebze sokmasını önerdi. Ertesi sabah kişinin nefesi soğan kokuyorsa hamile değildir; Bu, eğer rahim açıksa ve soğanımsı kokuyu bir rüzgar tüneli gibi ağza yayarsa, cenin olmadığı fikrine dayanıyordu. Kişi hamile olsaydı, rahim kapalı olurdu, bu yüzden rüzgar tüneli olmaz.
3. Mandal Testi
5. yüzyılın sonlarında yazılmış bir kadın tıp bilgisi koleksiyonu olan The Distaff Gospels’den : “Arkadaşlarım, bir kadının hamile olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız, ondan bir leğene işemesini ve ardından bir mandal ya da anahtar koymasını istemeniz gerekir. içinde, ancak bir mandal kullanmak daha iyidir – bu mandalı üç veya dört saat idrarla birlikte lavaboda bırakın. Ardından idrarı atın ve mandalı çıkarın. Lavabonun üzerindeki mandalın izlenimini görürseniz, kadının hamile olduğundan emin olun. Aksi takdirde hamile değildir.” Şimdi ne söyle?
Osmanlıda gebelikten korunma nasıl olurdu?
1. AKASYA VE BAL
MÖ 16. yüzyıldan başlayarak, Mısırlı ve Mezopotamyalı kadınlar, doğum kontrolü çabalarında akasyanın (bir ağaç türü) yardımına başvurdular. Kadınlar, olgunlaşmamış akasya meyvelerini bal ve öğütülmüş tarihlerle karıştırdı . Bir parça pamuğu veya başka bir bitki lifini macuna batırdılar ve tampon gibi vajinalarına soktular. Bu doğum kontrol yöntemi, düşündüğünüzden daha etkiliydi : Akasya sakızı, sperm öldürücü olarak hareket edebilen laktik aside fermente olur.
Osmanlıda gebelik testi nasıl yapılırdı?
1350 M.Ö. İdrara dayalı gebelik testinin en eski yazılı kayıtlarından biri eski bir Mısır belgesinde bulunabilir. Bir papirüs, hamile olabilecek bir kadının birkaç gün boyunca buğday ve arpa tohumlarına idrarını yapabileceği bir testi tanımladı: “Arpa büyürse, erkek çocuk demektir.”
Hamilelik testi ne zaman icat edildi?
Organon International, 1969’da , ürün tasarımcısı Margaret Crane’in laboratuvar test prosedürünün nispeten basit olduğunu fark etmesinden ve bir prototip yapmasından iki yıl sonra, evde hamilelik testiyle ilgili ilk patenti aldı.
Buğdaya işemek hamilelik testi olarak işe yarar mı?
Tuhaf olmasına rağmen, test şaşırtıcı derecede doğruydu. Modern bilim, arpa veya buğday üzerine işemenin, vakaların yüzde yetmişinde hamileliği doğru bir şekilde belirlediğini doğruladı . Vakaların yüzde yetmişinde hamile kadınların idrarı arpa ve buğday tohumlarının filizlenmesini teşvik etti.
Bir kadının hamile olduğunu gözlerinden anlayabilir misiniz?
Sadece bir kadının gözlerine bakarak hamileliği teşhis edemezsiniz . Bu, hamileliği tespit etmek için tarihi ve modası geçmiş bir yöntemdir.
Hamile idrarı ne renk olur?
Normalde, idrar rengi açık sarı veya sarı ila şeffaf olabilir. Ancak hamile bir kadın için bu değişiklik daha belirgin ve dikkat çekicidir. İdrar rengi açık sarıdan koyu sarıya değişebilir.
Osmanlıda gebelik nasıl anlaşılırdı?
Osmanlıda gebelik belirtileri arasında bulantı, kusma, baş dönmesi, sık idrara çıkma, göğüslerde hassasiyet ve sertleşme gibi fiziksel değişiklikler yer almaktaydı.
Osmanlı döneminde kadınlar hamileliklerini kimlere danışırlardı?
Osmanlı döneminde kadınlar hamilelikleri hakkında bilgi almak için, ailelerinden ve deneyimli kadınlardan yardım alırlardı. Kadınlar, hamileliğin ilk aşamalarında aynı zamanda çocuk doğurma konusunda uzman olan doğumcu kadınlar ile de görüşebilirlerdi.
Osmanlı kadınları hamilelik döneminde nasıl beslenirlerdi?
Osmanlı kadınları hamilelik döneminde sağlıklı bir beslenme programına dikkat ederlerdi. Bol miktarda meyve, sebze, protein ve tahıl tüketirlerdi. Ayrıca, hamilelik boyunca bol miktarda su içmek de önemliydi.
Osmanlı kadınları hamilelik sırasında hangi aktivitelerden kaçınırlardı?
Osmanlı kadınları hamilelik döneminde ağır fiziksel aktivitelerden kaçınırlardı. Ayrıca, uzun süre ayakta kalmak ve aşırı yorgunluk gibi durumlardan da kaçınırlardı. Hamile kadınlar ayrıca, doktorlarına danışmadan herhangi bir ilaç kullanmaktan da kaçınırlardı.
Osmanlı döneminde gebelik ve doğum hizmetleri nasıl sağlanırdı?
Osmanlı döneminde, doğum hizmetleri kadınlara sağlanırdı. Hamile kadınlar, çocuk doğurma konusunda uzman olan doğumcu kadınların yardımını alırlardı. Ayrıca, acil durumlarda ise erkek doktorlar da çağrılabilirdi. Bu hizmetler genellikle kadınların evlerinde sağlanırdı.